Ghidul zen - cum să folosești obiecte decorative pentru feng shui. Ce înseamnă această practică?
Postat la 27/05/2024
Unde pui obiectele decorative pentru feng shui? Totul pornește de la chi. Fără balans, feng shui nu este posibil. Află totul în acest articol!
Ce este chi-ul? Chi, numit uneori si qi, este un concept din medicina antică chinezească. Știai că toți avem chi? Este practic forța vitală, așadar și tu ai chi. Totuși, chi-ul nu se limitează doar la persoane, fiind prezent în orice, chiar și în obiecte decorative feng shui. Chi înseamnă aer și reprezintă aerul ce ne înconjoară. Ce legătură are cu designul de interior și obiectele decorative? Vom porni de la o simplă analogie: camera ta este o cutie goală.
Cum chi-ul afectează bunăstarea de spirit
Ținând cont de analogia de mai sus, să spunem că mobila pe care o ai ocupă jumătate din spațiul camerei, iar cu cât adaugi mai multe obiecte în ea (aici este inclusă și dezordinea), cu atât este mai greu să navighezi prin ea. Cutia se umple, iar căile de acces sunt blocate. Dacă ai prea multe lucruri în cutie, nu poți să-i pui capac pentru a închide circuitul estetic. Asta înseamnă că ai prea multe lucruri, iar astfel este greu să pui în evidență ce trebuie.
Așadar, ajungem la prima regulă a feng shui-ului: declutter. Dacă ai o cameră aerisită și ordonată, atunci aderă la baza acestei practici.
Odată ce ai făcut curat, rearanjează mobila
Un spațiu ușor de navigat este important în feng shui. Dacă ai mobilă care-ți stă în cale atunci când mergi dintr-un capăt în altul al camerei, atunci încearcă să găsești o soluție pentru a fluidiza traficul.
Importanța vegetației și în feng shui
După ce ai rearanjat mobila, adaugă în camera ta plante și lasă lumina să intre într-un mod difuz. Importanța acestor elemente stă în natură, aducând balansul necesar feng shui-ului. De exemplu, poți adăuga și plante artificiale, în cazul în care nu te pricepi să le întreții. Ține, în principal, de aspectul relaxant al lor, amintind de conexiunea omenirii cu natura.
Datorită plantelor și luminii naturale, vei obține un vibe pozitiv, care să-ți îmbunătățească starea de spirit.
Cum să te folosești de culoare
Știai că feng shui-ul se bazează pe elemente? Este vorba de apă, aer, pământ, lemn, metal și foc. Fiecare element are culoarea sa, respectiv: albastru, verde și roșu. Aerul este noncolor, așadar putem spune că este practic vibe-ul elementelor aduse împreună.
Despre bagua și feng shui, pe scurt
Bagua este harta camerei, a casei sau a spațiului în care te afli, așadar are și ea punctele cardinale. Punctul din centru este numit zona Tai Chi. Fiecare punct cardinal are elementul său:
- Nord / apă
- Nordest / pământ
- Est / lemn
- Sudest / lemn
- Sud / foc
- Vest / metal
- Nordvest / metal
Având în vedere că toate zonele sunt reprezentate de un element, poți să te ghidezi și să decorezi fiecare zonă potrivit regulilor feng shui. De exemplu, în Nord, pune un obiect albastru cu colțuri rotunjite, din sticlă sau cristal. De asemenea poți pune și o fântână de cameră!
Feng shui nu este un set de reguli stricte, ci ține de a avea un spațiu curat, organizat și decorat corespunzător, fără prea mult clutter. Oricine poate practica feng shui. Începe și tu acum!